niedziela, 15 grudnia 2013

Najlepsze śniadanie czyli najlepsza owsianka.

Po poście o Najlepszej kawie przyszła pora na najlepszą owsiankę.
Owsianka gotowana wg kuchni 5 przemian.
W wersji dla Dziecka z jogurtem :)

Potrzebujemy:
mały garnek
wodę
cynamon
imbir
2-3 jabłka
sól
płatki owsiane
rodzynki
daktyle lub miód
opcjonalnie wiórki kokosowe i jogurt

Owsianka wg kuchni 5 przemian nie zawiera jogurtu. Jogurt dodaję, bo Lenka lubi i dzięki niemu owsiankę pożera :D


Do małego garnka wlewamy wodę. Przyznam, że leję "na oko". Myślę, że jest ok kubka wody. Czasem wodę odlewam bo mam jej za dużo, czasem dolewam, bo za mało :) Zagotowujemy, dodajemy cynamon, gotujemy ok minuty, dodajemy plaster imbiru, gotujemy. Jabłka można obrać i zetrzeć na tarce ale dla mnie to za dużo zachodu. Nie obieram jabłka i kroję go w niewielką kostkę, dodaję do gotującej się wody z przyprawami. Gotuję chwilę, dodaję szczyptę soli, czekam chwilę, dodaję 5-7 łyżek płatków owsianych.

Odnośnie płatków: najlepsze są górskie, te dostępne w biedronce. Górskie są nie przetworzone więc najzdrowsze ale gotują się najdłużej. W lidlu są 2 wersje płatków owsianych: błyskawiczne i zwykłe. Błyskawiczne gotują się dosłownie pół minuty ale są poddane wcześniej obróbce termicznej więc część swych właściwości zdrowotnych nie posiada. Płatki zwykłe są zwykłe czyli pośrednie ;)

Potem dodaję przepłukane rodzynki o gotuję już tylko chwilę. Jeśli mam daktyle dodaję je wraz z rodzynkami. Daktyle są baaardzo słodkie :) Jeśli mam daktyle nie dodaję do gotowego dania miodu, bo jest słodko :) Gdy daktyli brak dodaję miód. Wiórki kokosowe dodaję gdy mam chęć.



Przygotowanie jest na prawdę proste. Robię ją rano niemal codziennie, w między czasie ubieram się, Lenkę i szykujemy do wyjścia. Przygotowując porcję dla mnie i Lenki dodaję 7 łyżek płatków owsianych, jabłka wtedy obieram, bo Lenka skórkę wypluwa no i jej nakładam bez rodzynek :)

Pysznie, zdrowo i smacznie :)

 PODPIS

1 komentarz:

  1. bede probowac twoje przepisy, nawet te z jajkami :) Aga D. z FB , dzieki za rady !

    OdpowiedzUsuń