piątek, 17 kwietnia 2015

Heja z koktajlem i wstrętne goitrogeny


Koktajl to takie "danie" po które sięgam najchętniej.
To świetny sposób na spożycie sporej ilości owoców na raz.
No i wiadomo: samo zdrowie ;)

W tym tygodniu magluję jarmuż. W końcu wrzucili jarmuż do biedronki i mogłam go bez problemu zdobyć. Jednak z jarmużem muszę uważać, ze względu na tarczycę. Jak wszystkie warzywa kapustne, jarmuż zawiera goitrogeny a to dodatkowo spowalnia pracę tarczycy, co przy niedoczynności jest dobijające. Mimo to sięgam po wszelkie warzywa kapustne a jarmuż traktuję jako urozmaicenie codziennej diety. Jak już zeżrę do końca ową paczkę z jarmużem, nie prędko sięgnę po kolejną:
 
" *Goitrogeny są to substancje antyodżywcze, zaburzające wchłanianie jodu z pożywienia. Zaburzając metabolizm jodu, substancje to przyczyniają się do znacznego obniżenia stężenia tego pierwiastka, co prowadzi do zaburzeń syntezy hormonów tarczycy oraz do powstawania wola. Z tego też powodu goitrogeny nazywane są substancjami wolotwórczymi. Zatem jakie produkty należy wyeliminować z diety? Warzywa krzyżowe: brokuły, kapusta, brukselka, jarmuż, rzodkiewka, rukola, gorczyca, chrzan, ale także truskawki, gruszki, szpinak, soję, tofu, fasolę, groch, kukurydzę, orzeszki ziemne, orzechy piniowe, pędy bambusa."

Na szczęście w procesie gotowania goitrogeny częściowo giną więc brokuł podany w zupie nie zaszkodzi tak bardzo jak surowy.


W tym tygodniu zaproponuję Wam 3 koktajle z jarmużem. Oczywiście są one do siebie do podobne, gdyż owoce kupuję raz w tygodniu w zapasie na kolejne 7 dni ;)

Koktajl nr 1:
Jarmuż,
Jabłko,
Banan,
Kiwi,
Pomarańcza,
Ogórek świeży,
Woda


Koktajl nr 2:

Jarmuż,
Jabłko,
Gruszka,
Kiwi,
Awokado,
Ogórek świeży,
Woda


Oprócz koktajli w domu, biorę też je ze sobą do pracy.
Taka porcja owoców to bomba energetyczna w ciągu dnia.
Dobry sposób na przepędzenie wiosennej senności ;)
 
Koktajl nr 3:
Jarmuż,
Jabłko,
Pomarańcza,
Kiwi,
Zielony melon,
Sok z cytryny,
Woda

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy.
Konsystencja zależy od ilości wlanego płynu czyli wody lub soku oraz długości czasu w jakim blendujemy.

POLECAM!

Mniaaaaaaaam :)

* źródło: www.dieta.pl

 PODPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz